top of page

2001: Uzay Macerası (2001: A Space Odyssey)

1968 yılında yönetmeni Steven Kubrick olan bir bilim kurgu filmidir. Film, ünlü bilim kurgu yazarı olan Arthur C. Clarke’ın 4 kitaptan oluşan romanından esinlenilmiştir.


Film, bir grup primatın ıssız bir yerde yemek kavgasının bir anda yanlarında beliren gizemli bir taş ile bölünmesiyle başlar. Bu gizemli siyah taş, primatların ilk defa alet kullanmasına sebep olacaktır ve bu sayede önemli bir gelişme olan akıl kullanımı başlayacaktır.



Bir sayfa önceki olaylardan 4 milyon yıl sonra bir uzay gemisi ay üzerinde o gizemli siyah taşı keşfeder. Jupiter üzerinden sinyaller almaktadırlar ve böylece Jupiter’e olan yolculukları başlar.


Bir süre sonra astronot David Bowman ve Frank Poole Jupiter’e doğru yola çıkmışlardır. Uzay gemisinde yapay zekaya sahip çok gelişmiş bir bilgisayar olan HAL 9000 bulunmaktadır.


Öncelikle film 1968 yılında yapılmasına göre çok başarılı. Kafanızı izledikten sonra karıştırabilir ki filmin yapımcısı da bunu hedeflemiştir. Film, varoluş ve başlangıç üzerine sizi düşündürecek sahnelere sahiptir.


Genel olarak temposu yavaş bir film ve diyaloglar çok az. Bu yüzden eğer kolay sıkılan biriyseniz film sizi biraz sıkabilir. Fakat film yavaş olmasına rağmen sizi içine çekiyor ve insanlık hakkında bir sürü şey düşünmenize yol açıyor.


67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

PÄ° (1998)

Yazı: Blog2 Post
bottom of page