top of page
Yazarın fotoğrafıReyhan ÇOKAY

DÜNYA

Güncelleme tarihi: 27 May 2021

Güneş Sistemi hakkında bilgi verdiğimiz yazı serimize yuva gezegenimiz Dünya ile devam edeceğiz. Hepimizin hakkında çok fazla bilgi sahibi olduğu bu gezegene bir de sayısal değerler ile bakmaya ne dersiniz?


Venüs hakkındaki paylaşımımızda da bahsettiğimiz gibi Dünya boyut olarak Venüs’e çok benzese de ortalama 12.742 km çapıyla Venüs’ten bir miktar daha büyüktür.


Görmüş geçirmiş diyebileceğimiz Dünya’mız yaklaşık 4,1 milyar yaşındadır. Bu uzun var oluşunun büyük bir kısmında canlılara ev sahipliği yapmıştır.


Diğer gezegenlerden farklı olarak biz canlılara ev sahipliği yapabiliyor olmasının en büyük sebebi %78’ni azot, %21’ini oksijen, geriye kalan %1’ini diğer gazların oluşturduğu ve bizim solunum yapabilmemiz için mükemmel dengeye sahip olan atmosfer tabakasıdır. Öyle ki bu atmosfer sadece bize soluyacak bir hava sağlamakla kalmayıp gezegenimize yaklaşan meteoritleri parçalayarak yeryüzüne çarpmalarını engelliyor.


Güneş’e yakınlık olarak karasal gezegenlerin sonuncusu olan Mars’tan önce, Venüs’ten sonra gelmektedir. Güneş’e olan uzaklığı 1 AB(astronomik birim) yani 150 milyon km’dir. Işığın Güneş’ten Dünya’ya gelmesi yaklaşık olarak 8 dakika sürmektedir.


Yüzeyinin yaklaşık %29’u karalarla, %71’i sularla, kutup bölgeleri genellikle buzullarla kaplıdır. Ancak küresel ısınma sebebiyle bu buzulların kapladığı bölge gittikçe azalmaktadır.


Venüs’ten sonra epeyce soğuk diyebileceğimiz ancak canlı yaşamı için çok uygun bir yüzey sıcaklığına sahip olan Dünya yüzeyindeki en düşük yüzey sıcaklığı -89°C, en yüksek yüzey sıcaklığı ise 58°C’dir.


Dünya yani Earth kelimesi en az 1000 yıldır kullanılmaktadır. Dünya da dahil tüm gezegenler isimlerini Yunan ve Roma tanrılarından almıştır. Dünya'nın mitolojik adı, kaynaklarda Gaea ya da Gaia olarak geçmektedir. Dünya yani “Earth” ismini Almanca’da basit olarak “yer” anlamına gelen “erd” sözcüğünden almıştır.



Kaynakça:

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

VENÜS

MERKÜR

Kommentare


Yazı: Blog2 Post
bottom of page