top of page
Yazarın fotoğrafıReyhan ÇOKAY

MERKÜR

Güneş Sistemi’nde bulunan yıldız ve gezegenler ile ilgili bilgi verdiğimiz seriye devasa bir yıldızdan sonra Güneş Sistemi’nin en küçük ve Güneş’e en yakın olan kayaç gezegeni Merkür ile devam edeceğiz.


Merkür’ün ortalama çapı 4879 km’dir. Boyutları Dünya’nın tek doğal uydusu olan Ay’dan sadece az bir miktar büyüktür.


Merkür’ün Güneş’e ortalama uzaklığı 0,38 AB’dir (1 AB=150 milyon km). Yani Güneş’e epey az bir uzaklıkta olduğunu söyleyebiliriz.


Merkür kendi çevresinde yavaş hareket ederek bir turunu yaklaşık 58 Dünya gününde tamamlar. Ancak Güneş etrafında yaklaşık 88 Dünya gününe eşit yörünge süresi ile diğer gezegenlerden daha hızlıdır.


Merkür’ün çok ince bir atmosfer tabakası (ekzosferi) vardır. Gezegenin çekim kuvveti atmosfer tabakasını uzun süre tutacak kadar güçlü olmadığından düzensiz bir atmosfer tabakası vardır. Bu tabakayı oksijen (O2), sodyum (Na), hidrojen (H2), helyum (He) ve potasyum (K) gazları oluşturur.

Gezegenin koyu bir yüzeyi vardır. Yüzeyindeki bazı bölgeler kükürtten dolayı sarımsı renkte görünür. Merkezinde çok büyük bir demir çekirdek vardır. Kraterli yüzeyinde magnezyum zengini bazalt ve silikatlı kayaçlar bulunur. Dünya hariç diğer tüm gezegenlerden daha yoğundur.


Eğer gün batımını veya doğumunu izlemeyi seviyorsanız Merkür’ü ziyaret etmenizi öneririz çünkü Merkür'ün eliptik yörüngesi ve kendi etrafındaki yavaş dönüş hızı nedeniyle Güneş doğarken kısa bir süre yükselir ardından gezegenin yüzeyinin bazı kısımlarından batar ve yeniden yükselir. Aynı şey gün batımında ters yönde olur.


Merkür’de gündüz sıcaklıklar 430 °C’ye ulaşabilirken geceleri -180 °C’ye düşebilir. Bu nedenle bu gezegende hayatta kalmak pek olası değil.









Kaynakça:

https://stardate.org/

https://solarsystem.nasa.gov/

https://photojournal.jpl.nasa.gov/

https://messenger.jhuapl.edu/

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

DÜNYA

VENÜS

Comentarios


Yazı: Blog2 Post
bottom of page