top of page

EVRİM TEORİSİ

Evrim, biyolojide mutasyon ile değişikliğe uğrayan bir canlının genlerinin yavrularına aktarılması ve sonucunda doğal seçilim ile çoğalma ya da yok olma sürecidir.


Biyolojik evrim, canlıların ortak bir atadan gelip farklılaşarak türeme sürecidir. Her yeni nesil öncekilerden farklı özellikler taşır ve çeşitlilik artar.


Evrimin ortaya çıkış hikâyesi şöyledir:

Darwin işinden dolayı çok fazla seyahat etmek durumunda kalıyordu ve bu süreçte aklında evrim kuramı oluşmaya başladı. Seyahat ederek geçirdiği 3 yıl sonunda Galapagos Adaları’na gitti. Bu adalardaki canlı türlerini incelerken Güney Amerika’daki canlılarla arasında bazı bağlantılar olduğunu gözlemledi. Doğal seçilim sonucunda başarılı olan türlerin, başka bir türden farklılaşarak oluştuğu sonucuna ulaştı. Daha fazla kanıt bulabilmek için 30 yıldan fazla çalıştı. Alfred Russel Wallace, Darwin’e mektupla evrim teorisiyle ilgili düşüncelerini yollayana kadar Darwin, bilgilerini yayınlamaktan çekinmişti. Daha sonra birlikte bir tez yayınladılar ancak Darwin, yazmış olduğu “Türlerin Kökeni” kitabıyla bu konuda daha çok bilinen bir bilim insanı haline geldi.


Darwin’in, 1859 yılında yayımlanan "Türlerin Kökeni" isimli kitabıyla evrim teorisi sağlam temellerle ortaya atılmış oldu. Bu konuyla ilgili çıkan ilk kaynaklardan olmasıyla birlikte günümüzden uzak bir zamanda yazılmasından ve o dönem bilgi eksiklerinden kaynaklanan hatalar mevcuttu. Darwin’in attığı temelin üzerinde özellikle genetik ve sayısal veriler konusunda yapılan hatalar düzeltildi, bu teori matematiksel olarak ispatlandı, fosillerde karşılaştırma yapılarak incelenmesi sonucunda her türde bir evrim gözlendi ve bilgisayar ortamında 3 boyutlu görseller oluşturularak doğrulandı.


Darwin’den önce evrim hakkında yazan filozoflar ve din adamları olmuştur. Ancak çoğunun yazma amacı kendilerine bir inanç yaratmaktır. Yapılan yorumların biyolojik, bilimsel altyapısı yoktu, tamamen inanç üzerine atılan fikirlerdi. Günümüzde ise dini inançlar nedeniyle yalanlanmaya çalışılan evrim teorisi aslında kişinin kabulüne bırakılamaz çünkü teori yanlışlanmamış bilgidir. Yani kanıtlanan bilginin farklı bir sonucunun olmaması, henüz böyle bir durumla karşılaşılmamasıdır. Evrim teorisi, bilimsel bir çalışmadır ve elimizde bulunan verilere göre kesinliği vardır. Dolayısıyla evrim teorisi yalanlanamaz, kişinin inancına kalmış bir durum değildir. Evrimin var olmasının nedeni MUTASYONDUR. Mutasyonu kabul ediyorsak evrimi de kabul etmek durumda oluruz.

Evrim ağacına(filogenetik ağacı) bakıldığında aslında bütün türlerin atasının aynı olduğu görülür.


Eski nesillerimizle ilgili oluşan yanlış anlaşılmalardan biri de önceden maymun olduğumuzun düşünülmesidir. Bu da toplumun geneline saçma ve kötü bir düşünce gibi gelir ancak evrim insanın önceden maymun olduğunu savunmaz. Şempanze ve insanın aynı ortak atadan gelmiştir, bizim atalarımız daha insansı özelliklerle evrimleşirken şempanzeler günümüze kadar ulaşmıştır. Bu nedenle yaşayan en yakın akrabamız da şempanzelerdir.


Evrim henüz sonlanmış değildir. Canlıların nesli tükenene kadar devam edecektir.


Kaynakça

60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page