Güneş Sistemi hakkındaki paylaşımımızda da bahsettiğimiz gibi Güneş Sistemi’nde bulunan gezegen ve yıldızlar ile ilgili bilgi vereceğimiz seriye Güneş Sistemi’nin kütlesinin %99,8’ini oluşturan devasa yıldız “Güneş” hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.
Bu yıldızın ne kadar devasa olduğunu basit bir örnekle açıklamak gerekirse: eğer Güneş bir kapı boyutunda olsaydı Dünya onun yanında bir bozuk para boyutunda olacaktı.
Güneş sarı cüce ve G2 tipi anakol yıldızı sınıfındadır. Yüzey sıcaklığı 5500 °C, çekirdeğinin sıcaklığı ise 15,5 milyon°C’dir.
Güneş’in kütlesinin %74’ünü hidrojen, %25’ini helyum oluşturur. Ayrıca eser miktarda oksijen, karbon, azot, neon, magnezyum ve silisyum da içerir. Aşırı basınç ve sıcaklıktan dolayı tüm bu maddeler plazma halinde bulunur.
Güneş’in kuvvetli yer çekimi, dünyayı ve diğer tüm gezegenleri Güneş Sistemi gibi küçük bir alanda birleştirir.Öyle ki bu yer çekimi Dünya’nın yer çekiminin yaklaşık 28 katı kadar daha güçlüdür.
Kendi ekseni etrafında saatte 7000 km hızla döner ve bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar.
Güneş gaz ve plazmadan oluşur. Gazlar ve plazma Güneş’in üzerindeki konumuna göre farklı hızda hareket ederler. Güneş’in ekvatorunda bulunan gazlar ve plazma Güneş’in ekseninde 25 Dünya gününde bir dönerken kutuplarda bulunanlar yaklaşık 35 Dünya gününde bir dönerler.
Güneş’in görülebilen katmanında “güneş lekesi” adı verilen sıcaklığı daha düşük ve rengi daha koyu bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerdeki manyetik alanın çok güçlü olması ısının eşit bir şekilde yayılımını engellemektedir. Güneş patlamaları da bu lekeler gibi aktif bölgelerde oluşur.
Güneş, aslında göze beyaz görünen tüm renklerin bir karışımıdır. Atmosferik saçılma olarak bilinen bir hareketlenme nedeniyle gün içinde birkaç farklı renk gibi görünmektedir.
Kaynakça:
https://nineplanets.org/
https://www.neoldu.com/gunes-hakkinda-bilgi-33837h.htm
https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_lekeleri
Comments