Yeni bir yıla başlarken bu senedeki her ay size güneş sisteminde bulunan gezegenler hakkında bilgi veren bir seri oluşturmaya karar verdik.
Bu seriye ilk olarak içinde bulunduğumuz Güneş Sistemi hakkında bilgi vererek başlayacağız.
Evrende Güneş Sistemi gibi merkez bir yıldız yörüngesinde hareket eden gezegenlerin bulunduğu birçok sistem vardır.
Güneş Sistemi yani “Solar System” de adını merkez yıldızı olan Güneş’in Latince’deki karşılığı olan “solis” kelimesinden almaktadır.
Güneş Sistemi’ni Güneş ve yörüngesindeki sekiz gezegen, cüce gezegenler, uydular, milyarlarca küçük gök cismi(astreoitler, göktaşları, kuyrukluyıldızlar) , Kuiper Kuşağı ve Oort Bulutu’ndaki cisimler, gezegenler arası ortam, gaz ve toz bulutları oluşturur.
Güneş Sistemi Samanyolu Galaksi’sinin merkezinde bir yörüngede hareket eder. Bu gökadasının Avcı (Orion) dış sarmal kolunda yer alır.
Güneş Sistemi şu ana kadar bilindiği kadarıyla hayat koşullarını sağlayan tek sistem. Şu ana kadar bu sistemde sadece Dünya’da yaşam olduğu bilinse de bu konu hakkındaki araştırmalar devam etmektedir.
Güneş Sistemi’nin galaksi merkezinin (Samanyolu Gökadası'nın dönüş merkezi.) etrafında bir yörüngeyi tamamlaması 230 milyon yıl almaktadır.
Güneş, Samanyolu merkezinin çevresinde yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta dolanır. Saniyede 200 km hızla yörüngedeki turunu yaklaşık 250 milyon yılda tamamlar. Gezegenler ise Güneş’in etrafında düzenli ve basıklığı küçük eliptik yörüngelere sahiptirler.
Kaynaklar:
Bilim ve Teknik dergisi/ Tübitak
Kommentare