Kısa bir aradan sonra Güneş Sistemi hakkında sizi bilgilendirmeye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda bahsedeceğimiz gezegen, hepimizin göze hitap eden halkalarından aşina olduğu gezegen yani Satürn.
Halkalarıyla gözümüze şirin gelen bu gezegen aslında 120.536 km’lik, yaklaşık 6 tane Dünya gezegenin yan yana gelmesiyle eş değer bir uzunluk, ekvatoral çapıyla devasa diyebileceğimiz bir boyuttadır.
Ekvatorunda bulunan belirgin bir gaz şişliğiyle gözümüze çarpan bu gezegen Güneş’e yakınlık sıralamasında 6. sırada yer alır. Güneş'e ortalama uzaklığı 9,6 AB’dir.
Satürn'ün en dikkat çekici özelliklerinden olan dev halka sistemi, eş merkezli diskler halinde gezegenin çok ötesine uzanır. Bu halkaların çapı gezegenin çapının 8 katı kadardır.
Satürn kendi etrafında ne kadar hızlı dönüyorsa yörünge etrafında da bir o kadar yavaş dönmektedir. Kendi eksenindeki bir turunu yaklaşık 11 saatte, yörüngedeki bir turunu ise 29,5 yılda tamamlamaktadır.
Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşan bu gezegen gaz devleri sınıfına girmektedir. Bu nedenle de Dünya gibi katı bir yüzeyi yoktur. Atmosferindeki amonyak buzu bulutları ona sarımsı beyaz rengini verir.
Minik bir Güneş Sistemi diyebileceğimiz miktarda uydu sayısına sahip olan bu gezegenin bilinen 82 tane uydusu bulunmaktadır. Güneş Sistemi’ndeki en çok uyduya sahip gezegendir.
Adını Yunan mitolojisindeki Kronos’tan alan bu gezegen "Cthulhu Mythos," "WALL-E," "2001: A Space Odyssey," "Star Trek," "Dead Space 2," ve "Final Fantasy VII." gibi birçok film, dizi, oyun ve bilim kurgu hikayelerine arka plan sağlamıştır.
Kaynakça:
Bilim ve Teknik Dergisi
댓글