top of page

Kanser İçin Yeni Bir Tedavi Yöntemi Bulunmuş Olabilir mi?

Güncelleme tarihi: 17 Mar 2021

Kanser. Çağımızın hastalığı olarak bilinen ancak kesin sonuç veren bir tedavi hâlâ geliştirilemeyen hastalık. Günlük hayatta da oldukça sık karşılaştığımız bir kelime. Çoğumuzun bir yakını, akrabası veya çevresinden biri kanseri deneyimlemiştir. Peki kanserin ne olduğunu gerçekten biliyor muyuz ve daha da önemlisi kanserin bir çaresi var mı? ( kanseri hücre örneği)

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya bir dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü tümörlere denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur.

Kanserin nasıl oluştuğu bir çoğumuz

için merak konusu olabilir. Vücudumuzdaki tüm hücrelerin belirli görevleri vardır. Normal hücreler düzenli şekilde bölünürler. Yaşlandıklarında veya zarar gördüklerinde ölürler ve yerlerini yeni hücreler alır. Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalmaya başlaması ile oluşur. Kanser hücreleri büyümeye ve yeni hücreler oluşturmaya devam ederler. Normal hücrelere yer bırakmazlar. Bu, kanserin başladığı vücut bölümünde problemlere yol açar. Kanser hücreleri yalnızca bununla da kalmaz, vücudun diğer bölgelerine de dağılabilirler. Bu olaya metastaz denir.

Peki kanserin halihazırda kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir? Kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Hastalığın tipine göre kullanılan tedavi yöntemi de değişmektedir. Ancak kanser için kesin çözüm veren bir yöntem bulunamamıştır, dahası bu yöntemlerin birçok yan etkisi de bulunmaktadır. Bu yüzden kanser tedavisi bilim dünyası için çok önemli bir konudur. ( radyoterapi örneği)

Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde heyecan verici bir gelişme yaşandı. Cornell Üniversitesinden araştırmacılar hücresel boyutlarda mikro robotlar ürettiler. Bir saç teli kalınlığından daha küçük olan bu robotlar, dört ayak üzerinde hareket edebiliyor. Mikroskobik boyutta çipler daha önce de yapılıyordu ancak bir yere bağlanmalarını ve hareket etmelerini sağlayacak ayaklara sahip değillerdi. Bir robotun ayaklara sahip olabilmesi için hareket eden uyarıcılara ihtiyacı vardır.









(Mikro robotların ayakları ) (Mikroskobik robot görselleri )


Fakat elbette gereken sadece bu değil, bu uyarıcıların belli gereklilikleri karşılaması ve her şeyden önce çok küçük olması gerekmekteydi. Bu özellikleri karşılayan bir teknoloji daha önce üretilmemişti. Bu sorunu çözmek için bilim insanları platin tabakasından çok ince bir uyarıcı yaptılar. Bu uyarıcı aynı zamanda kıvrılabiliyor ve esnek olduğu için kırılmıyor. Japon kâğıt katlama sanatı olan “origamiden” ilham alınan bu tasarım sayesinde, robotun kıvrılan ayaklarına elektrik voltajı uygulayarak robotu hareket ettirmek mümkün. Şimdi asıl sorumuza geldik. Bu robotlar kanser tedavisinde nasıl kullanılabilir? Bu robotlar aslında bir bakıma mikro cerrahi cihazlar. Vücuda enjekte edilerek o bölgedeki bakteri veya tümör hücrelerini tespit ederek onları yok edebilir. Ve bu, kanser tedavisinde yeni bir devrin başlayabileceği anlamına geliyor.

Ne yazık ki bu teknoloji iyi anlamda kullanılabileceği gibi kötü anlamda da kullanılabilir. Umarız ki bilim ve teknoloji daima iyi insanların elinde dünyaya faydalı olacak şekilde kullanılır…




Kaynakça:

(Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılar.)

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page