top of page

Suçun Genetiği: MAO-A Geni

Dizilerden filmlere, kitaplardan oyunlara kadar birçok farklı alana konu olmuş psikopatlar, katiller, sosyopatlar –artık ne demek isterseniz- bugünkü yazımızın konukları. İnceleyeceğimiz konu ise “suç geni” diye atfedilen MAO-A geni.

Şu anda sahip olduğumuz birçok özelliğin genetik olarak bize aktarıldığını, diğer bir deyişle annemize ya da babamıza “çektiğimizi” biliyoruz. Bu özelliklerinden bazıları saç ve göz rengimiz, boyumuz, hastalıklarımız hatta ve hatta huylarımız, alışkanlıklarımız, tepkilerimiz. Peki ya suç? Seri katilleri birbirine bağlayan ortak bir özellik, ortak bir gen var mı diye hiç düşündünüz mü? Suç genetik olarak aktarılabilir mi? Suçlu mu doğulur yoksa sonradan suçlu mu olunur?

Dilerseniz konuya 35 yılı aşkın bir süredir davranış, genler ve nörotransmitter üzerine çalışan sinir bilimci Jim Fallon’un araştırmalarıyla giriş yapalım. 70 civarı psikopatın beynin inceleyen Fallon, hepsinde ortak bir şey gördü: Orbitofrontal kortekste hasar.



Jim Fallon


Orbitofrontal korteks, beynimizin kişilik, duygular ve sosyal davranışlar ile ilgili bölümüdür. Beynin ön kısmında göz çukurlarında ve şakakların iç kısmında bulunur. Beynimizin en ilginç ve en az anlaşılmış kısımlarından biridir. Hafıza, problem çözme, karar alma gibi işlevlerden sorumlu olan orbitofrontal korteksin zarar görmesi dürtüselliğe, düşünmeden karar almaya sebep olur. Araştırmalar katillerin beyinlerindeki gri maddenin -temel itibarıyla beynin tüm işlevlerini kontrol eden madde- daha az olduğunu ortaya koydu.


Buradaki anahtar olay, majör şiddet genleri bir diğer deyişle MAO-A genleridir. X kromozomu üzerinde bulunan MAO-A geni aynı zamanda “savaşçı gen” olarak bilinir. X kromozomunda yer alması bu geni yalnızca annenizden alabileceğiniz anlamına geliyor. Bu da psikopat katillerin çoğunlukla erkek olmasını açıklıyor. Nasıl mı?

Bir kız çocuğu XX kromozom dizilimine sahiptir ve hem anneden hem babadan X kromozomu alır. Böylece annesinde MAO-A geni varsa bile babasının X kromozomuyla “nötrleşebilir.” Bir erkek çocuğunu ise XY kromozon dizilimine sahiptir, bu da yalnızca annesinden X kromozomu alacağı anlamına gelir. Böylece annede bu gen varsa erkek çocuğa da kalıtım yoluyla taşınmış olur.



Ancak olay bundan ibaret değil. Genin şiddet olarak ortaya çıkması için erken dönemlerde ciddi bir travmaya maruz kalmak gerekiyor. Bu, haberlerde ya da internette seri katiller ve psikopatların genelde çocukluk dönemlerinde oldukça sarsıcı bir travma yaşadıklarını öğrenmemizi açıklıyor. Yani bu gene sahipseniz ve oldukça fazla şiddete maruz kaldıysanız bu bir felakete davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil.

Sonuçta “suç” un ortaya çıkmasına sebep olan oldukça fazla faktör var. Bunları yazıda anlattıklarımıza indirgememiz gerekirse bu faktörler: Genler, beyin yapısı ve çocukluk döneminde yaşanan istismar ve şiddet.

Kaynakça:





125 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KRİPTOLOJİ

Yazı: Blog2 Post
bottom of page