top of page
Yazarın fotoğrafıReyhan ÇOKAY

Tıpta Yeni Bir Adım: Nöronavigasyon

Nöronavigasyon Nedir?

Son yıllarda araçlarımızda ve telefonlarımızda kullanmaya başladığımız “navigasyon” sistemleri belirlediğimiz bir hedefe en kısa şekilde, yanlış yollara sapmadan ulaşmamızı sağlayan teknoloji ürünleridir.


“Nöronavigasyon Sistemi” ise beyinde hedeflediğimiz bir bölgeye hata payını en aza indirecek şekilde ulaşmamızı sağlayan ve son yıllarda kullanıma giren yüksek teknolojili, ameliyatlara yardımcı bir sistemdir.






Peki bu cihazın sağlık sektörü içindeki önemi nedir?

Yeni nesil yön bulma veya yönlendirme sistemi olan “Nöronavigasyon” beyin içerisinde veya omurilik cerrahisinde gidilecek bir hedef için GPS teknolojisine benzeyen bir sistemle koordinatları hesaplar ve cerrahın 3-boyutlu taranmış imajları görmesini sağlar.




Bilgisayar teknolojisinin üst düzey tasarımı olan ''Nöronavigasyon'' ile beyin cerrahisinde hedeflenen lezyona büyük doğruluk derecesiyle (1 mm’den düşük hassasiyetle) yaklaşır ve ameliyatta sağlıklı dokuda oluşabilecek zarar en aza indirir.




Nöronavigasyon cihazı, hangi hastalıklarda ve hangi hasta gruplarında kullanılabilir? 1.Nöronavigasyon, beynin derinliklerine yerleşmiş tümörlerin çıkartılmasında veya biyopsi alınmasında,

2. Derin yerleşimli apselerin aspirasyonunda,

3. Parkinson cerrahisinde kullanılan elektrotların yerleştirilmesinde, 4. bazı ortopedi operasyonların da kullanılabilir.

5. Omurga operasyonlarında,

6. Omurgaya yerleştirilen vidaların yönünü belirlemede kullanılır.


Cihazın uygulama yöntemi nasıldır?

Operasyona başlamadan önce, hastanın kafasına lezyonu çevreleyecek şekilde yapışan ve marker adı verilen belirteçlerle hastanın MR ya da BT görüntüleri alınıyor.


Bunlar CD ortamında özel bir görüntü formatına aktarılıyor veya hastanedeki bilgisayar bağlantısı aracılığıyla çalışma istasyonuna naklediliyor. Bu sayede, cerrahlar operasyon öncesi stratejilerini planlayabiliyorlar.



Operasyona başlamadan önce, hasta sabit bir pozisyonda tutuluyor. Ardından kafa üzerine yapıştırılmış olan belirteçler, cerrahın elinde özel bir manyetik cihazla tek tek işaretleniyor.Hastaya yakın planda bulunan ve infrared manyetik dalgaları algılayan bir anten, hastanın o andaki pozisyonuyla resimlerde bulunan görüntü verilerini eşleştiriyor.


Bu eşleşmenin doğruluğu bilgisayar tarafından onaylandıktan sonra, cerrahın elindeki özel manyetik prob hareket edip yön değiştiriyor. Bu esnada, nöronavigasyon cihazının ekranı üzerindeki üç boyutlu görüntü üstünde de aynı doğrultuda hareket izleniyor. Yani cerrah elindeki cihazı hangi doğrultuda ilerletirse, ekrandaki BT ya da MR görüntülerinin hedeflenen noktaya yaklaştığı veya uzaklaştığı görülebiliyor.

Nöronavigasyon cihazının avantajlı yönleri nelerdir?

• Hassas anatomi üzerinde kusursuz ilerleyerek kritik yapılardan uzak durur.

• Ameliyat daha minimal invazif sınırlarda yapılır (Küçük ameliyat kesisi ile ameliyat süresi kısalmaktadır).

• Hastanın sağlıklı anatomisini bozmayarak daha güvenli ameliyat imkanı sağlar.

• Cerrahi işlemlerden kaynaklanan ölüm ve sakatlık oranlarında önemli düşüşler sağlar.


Kaynakça:

• https://www.anadolusaglik.org/

42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


Yazı: Blog2 Post
bottom of page