top of page
Yazarın fotoğrafıCan Emre YÜKSEL

Bizanslılarda Matematik

Bazı kaynaklar, Bizans'ta ileri bir matematiğin varlığı hakkında geniş bilgi verirler. Ortalama 1000 yıllık hayatı olan Bizans, matematik tarihinde eski Yunan matematiğini ilerletip geliştirmesi bakımından pek parlak bir duruma sahip değildi.

14. yüzyılın ikinci yarısından itibaren , 15. yüzyılın ilk yarısına kadar (İstanbul'un fetihi yıllarına kadar), Bizans matematiğinde bilim tarihinde isim bırakmış matematikçilere rastlanılmaz. Bu tarihlerde, siyasal olaylar yüzünden, bilim ihmal edilmiştir.


Bu tarihlerin ilginç bir olayı, İstanbul'da gizli kalmış özel kişisel kitaplıkların dışında, elyazması ne kadar eser varsa İtalya'ya götürülmüştür. İstanbul'da el yazmalarına ait hiçbir eser bırakmamışlardır. Givanni Aurispa'nin (1369-1460) Bizans'tan Venedik'e 238 el yazması eser götürdüğü tarihi bir olay olarak bilinmektedir.

Bizans matematiğinin durumunu, ayrıntılarıyla incelemiş olan Hamit Dilgan, Matematik Tarih ve Tekamülüne Bir Bakış adlı eserinde şöyle yazar: ''Bizans'ta tam anlamıyla büyük matematikçi yetişmemiştir. Bir çoğunun eserleri (birkaçı hariç) mütevazı ve basittir, hatta bazılarının eserlerindeki problemlerin, yazarları tarafından anlaşılamadığı seziliyor.

(Ahmet Hamit Dilgan)


Ahmet Hamit Dilgan Kimdir?


Ünlü matematikçi Ahmet Hamit Dilgan, Vefa Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Fen Fakültesi'nden matematik ve genel fizik lisansı ile astronomi sertifikası aldı. Kandilli Rasathanesi'ndeki stajından sonra rasathanenin astrofizik ve jeofizik yardımcılığına getirildi.


Boğaziçi Lisesi'nde matematik, Fen Fakültesi'nde astronomi ve gök mekaniği dersleri verdi. Yüksek Mühendis Mektebi'ne matematik asistanı olarak görevlendirildikten sonra genel matematik-1 grup yardımcısı, analiz II ve rasyonel mekanik tatbikat yardımcısı oldu.



Kaynakça:

  • beyaztarih.comevrimağacı.orgnadirkitap.com

92 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KRİPTOLOJİ

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page