Ananya, daha liseye giderken yaptığı “Beyin Gücü Kontrolüyle Çalışan Araba”sı ile tanındı. Teknolojiye olan ilgisi Ontario Fen Merkezi Yaz Kampında artmıştır ve Genomik araştırma yapmaya iki yıl önce SickKids hatanesinde Cohn Lab’de başlamıştır.

Çalışmalarından bahsedecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz:
G-NOME Platformunun Kurucusudur. G-NOME ,“Genetik Data’nın Blokzinciri içine konduğu” çalışmaları ile bilinen, araştırmacılara yaptıkları araştırmaları anonim halinde data-setler halinde paylaşım imkanı sunulan bir platformdur. Çalışmasını paylaşan kişiler anonim olmasına rağmen bu katkıları için onlara ödeme sağlanabiliyor. Bu platformun teknolojisi daha sonra ConsenSys firması bünyesine katılmıştır. IBM’de Analizör. Şimdi, IBM firmasında yeni yazılım kodlarının yazılması konuları ile ilgili çalışan bir takımda QA (Kalite Güvence) prosesleriyle ilgili olarak çalışmaktadır. Bugünlerde bir “Analizör” yapımı ile ilgili olarak çalışmaktayız. Bu Analizör’ün işlevi ise; çağrı-grafiklerini C++ ile analiz ederek anonim olarak test kodlarının üretimi şeklindedir. Beş kişilik bir ekip olarak, patentli olarak yaptığımız çalışmalar ile IBM firmasına milyonlarca dolar değerinde tasarruf yapmayı düşünmekteyiz. Konuyla ilgili San Francisco’da bulunan THINK'deki demomuz ile bulabilirsiniz.

Beyin Bilgisayar Arayüzü (Microsoft Tarafından Sponsorlu) beyin kontrollü bir robot, beyin kontrollü MP3 Oynatıcılar ve EGGler ve yaklaştırıcı elektrotlar ile kontrol edilen prostetikler yaptı. Nöroteknoloji gelişimi sayesinde Microsoft tarafından sponsor edildi. Doğal boyutlarında konuşabilen bir robot. Beyin fırtınası yaptı, PCB(Devre kartı)ler ile servolar sipariş etti ve 3D printer ile çıkarttı. Google ve Microsoft’tan NPL(Doğal Dil İşlemi) uzmanları ile buluştu,

Biraz da Ananya Chadha’nın aldığı ödüllerden bahsedelim. CryptoChicks tarafından Yılın Kadını Ödülü almış, 30’unun Altında En iyi Canadalı’lar listesinde bulunmuş, engineering.com tarafından Impossible Science Challange tarafından İmkansız Bilim’de Uluslararası Azim/İhtişam Meydan Okuması Ödülü (International Grand Prize at the Impossible Science Challenge) alıp Discovery Channel ve diğer medyada tanıtıldı.
Kendisinin sitesinde bahsettiği, Shane Parrish tarafından yayınlanmış bir tweet. Bu tweeti kendi için değer koştuğu şeylerden bahsettiği için paylaşmıştır.
“Methiyetler (övgüler) nasıl yaşanacağı hakkında ilginç bir penceredir.
Konuştukları şeyler:
Kaçırdığın değil vurduğun atışlar.
Hayallerini kovaladığın, genel-geçerlerin (zorluk) değil.
Destansı aşk, vasat ilişkiler değil.
Yaptıklarından, işaret ettiklerinden değil.
Ananya’nın yaptığı çalışmalar bana göre ne genç olmanın ne de kadın olmanın bir bilim insanı olmaya, insanlık için yeni araştırmalar yapmaya engel olmadığının oldukça güzel bir örneğidir. Akıl yaşta değil baştadır.
Kaynakça:
Comments