La Sagrada Familia-Ünlü Binalar Serisi
- Itır ÇAKAR
- 30 Haz 2021
- 2 dakikada okunur
La Sagrada Familia, İspanya'nın Barcelona şehrinde bulunmaktadır. Tam adı, ''Templo Expiatorio de la Sagrada Familia'' , Türkçesi ise ''Kutsal Aile Kefaret Tapınağı'' dır. Halen tamamlanmamasına rağmen turist rehberlerinin listesinde baş köşede yer almaktadır. Görkemli mimarisiyle halk arasında ''Bitmeyen Kilise'' olarak anılmaktadır. modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi'nin yapımına 1883'te başladığı fakat 1926'da (73 yaşındayken) hayatını kaybedip bitimini göremediği bu mimari eser şu an geniş bir mimari ekibin elinde hayat buluyor. Bugüne kadar bitirilememiş olmasının sebebi ise finansal nedenlerdir. 2026-2028 yılları arasında bitirilmesi tahmin edilmektedir.
La Sagrada Familia'nın Hikayesi
Gaudi yaşadığı sürenin 43 yılını La Sagrada Familia tasarımına adamıştır. Sagrada Familia, yapımının başlangıcının üzerinden 137 yıl geçmesine rağmen hala inşaatı bitmemiş bir yapıdır. Bunun nedeni ise Gaudi'nin ölümünün (1926) ardından bu inşaatın yapımı yavaşlamış, ardından çıkan İspanya İç Savaşı ile durma noktasına gelmiştir.

Bu savaş sürecinde Gaudi'nin yaptığı bütün çizimler ve modellemeler kaybolmuştur. Bu durum ileride mimari eserin inşasına devam edecek ekipler açısından büyük bir problem niteliği taşımıştır. Gaudi öldükten sonra yapısını tamamlanması için kurulan ekibin baş mimarı Mark Burry, bu mimariyi tanımlarken ''kentin içinde devasa bir heykel'' olarak tanımlıyor. İnanılmaz derecede detay barındıran yapı ince ince işlenerek yapımına devam ediliyor. Gaudi ölünce bazı gruplardan tepkiler gelecekti.
Örneğin Salvador Dali bunun için: ''Projeyi sanatçısı olmadan devam ettirmeyi düşünmek bile ihanettir, bırakın kentin ortasında çürüyen bir diş gibi kalsın.'' demiştir.
Tahminler üzerinden yürüyen tamamlama projesinin destekçilerine karşılık, yapının mimari üslup ve tasarım anlamında çok şey yitirdiğini savunanlar oldu. Örneğin Gaudi'nin kilisede taş kullanma arzusuna karşılık tamamlama projesinde betonun kullanılması mimarın fikirlerine saygısızlık olarak yorumlandı. Kentin MoMa direktörü Daniel Giralt ise: ''Gaudi ruhunu taklit etmek imkansız.'' diyerek inşaatın sonlandırılarak Gaudi'nin çalışmasının korunması gerektiğini söylüyordu. Buna karşılık bir mimari yapıya resim muamelesi yapılamayacağı, mimarı kutsallaştırmak için değil ama projeye saygı göstermek için kilisenin tamamlanması gerektiğini savunanlar da oldu.
La Sagrada Familia Mimarisi

Mimarinin iç yapısını ayakta tutan kolonlar budaklanan ağaçlar gibi tasarlanmış çünkü bu yapının içine girildiğinde yürürken ormanda dolaşma hissi uyandırması amaçlanmıştır. Bu kilisede hiçbir duvar dik veya düz değildir.

Gaudi, kiliseyi üç farklı cephe olarak tasarlamıştır. Doğuda İsa'nın doğumuna adanan Nativity(Doğuş); batıda İsa'nın çarmıha gerilişini simgeleyen Passion(Tutku) ve güneyde tamamlanmamış Glory(İhtişam) isimli üç cephe. Tanrıya giden yolu temsil eden Glory cephesinin inşası halen devam etmektedir. Yapımına başlanan ilk bölüm Nativity Facade.
İnşaatını bire bir Gaudi'nin kontrol ettiği ve İsa'nın doğumuna referans veren birçok detayı barındıran bu cephe, 1894-1930 yılları arasında tamamlandı. Passion Facade ise ilk cephedeki dekoratif yoğunluğa karşılık oldukça sade bir tasarıma sahiptir. Bu mimaride toplam 18 adet çan kulesi bulunur. Bu kulelerden en uzunu bittiğinde 170 metre olacak.

Bunların 12 tanesi İsa'nın 12 havarisini simgelemektedir. 4 çan kulesi ise İsa'nın etrafındaki 4 adet İncil yazarını, geriye kalan en büyük kule ise İsa'yı simgeler. En büyük kuleden biraz küçük olan ikinci büyük kule ise Meryem'i simgeler. Kulelerin üzerinde birçok şekiller ve semboller vardır. Bu şekil ve resimlerle İsa'nın doğumu, yaşamı ve çilesi anlatılmaktadır. Gaudi, bu yapının Barcelona'ya gelen turistler için mükemmel bir karşılama olacağını düşünmüştür. Üzerindeki süslemeler ile birlikte adeta cennete bir geçiş kapısı gibi gözükmektedir. Gaudi'nin hayalinin ne kadarı gerçekleşti bilinmez ama buranın Avrupa'nın en büyük dini merkezlerinden biri olduğu kesin.
Kaynakça:
https://www.turna.com/blog/la-sagrada-familianin-sasirtici-detaylari
Comments