top of page
Yazarın fotoğrafıNehir Sade ERDOĞAN

Logoların Matematiği

Hani şu önünden geçerken gözümüze takılan ve dönüp baktığımızda önce ne anlatmak istediğini anlamayıp sonrasında onun sadece çok basit ve her şeyi özetleyen bir şekil olduğunu anladığımız zaman var ya... İşte o zaman aslında satıcının tam olarak istediği şeyi yapmış oluyoruz.




Her şirket logosunun hatırlanmasını ve biri o logoyu görünce onu tanımasını ister. Her ne kadar basit, gereksiz, son olarak bakılacak bir iş gibi görünse de aslında logolar şirketin özeti gibidir.


Tasarımcılar yeni ve özgün bir şey yaratmaya çalışırken çoğu zaman akıllarına gelen fikirleri bir logoya sığdırmaya çalışırlar ki bu aslında bir hatadır. Eğer uzun ömürlü bir logo kullanmak isterlerse sınırlı sayıda renk kullanmalılardır (Her rengin farklı bir anlamı vardır. Mesela kırmızı, tutku ve macera; sarı, mutluluk ve merak; mavi, güven ve başarı; yeşil, doğal ve sağlık gibi.) ve logonun aşırı karmaşık hale geldiğinde hatırlanması zor olduğu için sade ve basitliği tercih etmeleri gerekir.

Bilgi notu: Nike'ın Swoosh denen ünlü simgesi, Carolyn Davidson adlı bir üniversite öğrencisi tarafından 35 dolara çizilmiştir.


Tasarımcıların dikkat etmesi gereken bir önemli konu da logoların vektörel olarak tasarlanmasıdır. Hem pul kadar küçük bir yüzeye hem de bina kadar büyük bir yüzeyi kaplayabilir olmalıdır.


Vektör format ile raster formatın farki vektör bir logoda herhangi bir kayıp söz konusu olmaz, çünkü bir vektör dosyası, bir raster dosyası gibi piksel verilerini kullanmak yerine, görüntüyü oluşturmak için matematiksel formüller kullanan bir bilgisayar grafiğidir. Aklımızda bir tasarım fikri oluşturuyoruz. Sonra onu kâğıda veya bilgisayara geçirmemiz gerekiyor. Ama çizgilerin, ölçülerin mükemmel olması lazım. İşte bu durumda matematik bize yardım ediyor. Apple'ın logosu incelendiğinde Altın Spiral, Altın Dikdörtgen ve doğal olarak Fibonacci Serisi görülmektedir.


Altın Oran logotasarımında büyük kolaylık sağlamaktadır. (Altın oran sanatçılar ve tasarımcılar tarafından en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir.) Tasarımda belirli ve estetik kabul edilen sayfa orantıları Altın Oran'a göre belirlenmektedir.


Yatay ve dikey çizgiler sisteminde bu orantı sayfa düzenine armonik ve uyumlu format seçiminde de yardımcı olur. Kompozisyon bu oranlara özgü hazırlanmış ise görsel etki noktası elde edilecektir. Birincil ve ikincil objeler belirlenen noktalara yerleştirilir. Bu ilkeler doğrultusunda yapılan tasarımlar izleyicide "iyi tasarım" hissi uyandırmakta ve alma isteğinin gerçekleşmesini sağlamaktadır.



Diğer sık kullanılan yöntemler işe açılar, doğrular geometrik şekillerdir. Geometri, bir logonun aynı anda hem basit hem de haval görünmesini sağlayabilir. Hedef kitleyi bilinçaltı düzeyinde etkileyerek harikalar yaratabilir. Geometrik bir şekil seçerken, bu şekille ilişkilendirilen duyguları ve hissiyatları hesaba katmalısınız. Mesela kare, tutarlılık ve düzeni; daire konfor ve güvenliği; üçgen, dinamikliği temsil eder. Unutmayınız ki bir logo çok şey anlatır... Peki bizim logomuz size ne anlatıyor? Yorumlarınızı bekliyoruz. KAYNAKÇA: https://ajansburada.com https://a-little-art.wixsite.com/ https://mucizefikir.com https://tr.logaster.com/







365 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KRİPTOLOJİ

留言


Yazı: Blog2 Post
bottom of page