Neden Matematik Öğreniyoruz?
- Can Emre YÜKSEL
- 4 Şub 2021
- 2 dakikada okunur
Neden Matematik Öğreniyoruz ? Matematik uygarlığın aracıdır. Matematik çok yönlü bir bilimdir. Yayılma alanının ve derinliğinin sınırı yoktur. Bilim ve teknolojide olduğu kadar günlük yaşamda da vazgeçilmezdir. Çağlardan çağlara taşınan, ulusal sınır tanımayan, etkili, sağlam ve evrensel bir kültürdür. İnsanoğlu varoluşundan beri korkuyla, şüpheyle ve merakla içinde yaşadığı evreni tanımaya, doğa olaylarını açıklamaya ve doğaya …
İçinde yaşadığımız dönemi, evrensel matematik eğitimi dönemi olarak adlandırabiliriz. Bu durum aslında Dünya’da yeni bir şeydir. Matematik, yeni gelen neslin eğitiminde hiç bir zaman bu kadar yer kaplamamıştır. Eski Mısır’da ya da Babil’de kaç çocuğun sayılarla ilgili bir eğitim aldığını sormamıza gerek yoktur çünkü olabildiğince azdır. Eski medeniyetlerde eğitim denilen şey herkes için değildi. Doğal olarak matematik eğitimi de bundan nasibini alıyordu. Edebiyatta evrensel değildi. O zamanlarda okuma yazma bilen birinin çarpma ya da çıkarma yapabildiğinden oldukça şüpheliyim. Antik yunanlılar gerçek anlamda matematik yapıyorlardı fakat bunu öğrencileri bir sınıfa tıkıp, teoremlerin nasıl ispatlanacağını göstermek için yapmıyorlardı. Onlara kıyasla antik romalılar matematiksel anlamda tam bir boşluktu. Roma’nın çöküşünden sonra cebiri geliştirmeye başlayan Arap bilim adamları bunu sadece kendi zevkleri için yapıyorlardı, büyük kitleler için bir şeyler yapmaya çalışmıyorlardı. Brahmagupta, Pell doğmadan yaklaşık 1000 yıl kadar önce Pell denklemlerini çözerken aklında öğrenciler yoktu. Bütün bu örnek olarak verdiğim toplulukların çok eskilerde kaldığını söyleyebilirsiniz. Modern zamanlarda artık biz daha iyi öğreniyoruz ve aritmetik artık herkesin eğitiminin bir parçası değil mi?
Problemleri çözerken değişik bağlantıları bulmak insana heyecan verir. Böylece insanda yeni şeyler bulma arzusu doğar. Bütün bilimlerin doğması ve gelişmesi insandaki bu arzudan doğmuş bu da matematik yardımıyla olmuştur.
Matematik her duyduğunu kabullenmemeyi, ispat etmeyi öğretir. Bir şeye baktığınızda sıradan bir insandan farklı bir bakış açısı edinmenizi sağlar, estetik bir bakış açısı kazandırır. Ama unutmayın ki matematik insan beyni için en ideal düşünce şeklini oluşturur.
Her öğrenciye matematik sevdirilemez. Ancak kazanılan her öğrenci matematik için olumlu puandır. Matematik belirli bir psikolojik hazırlıkla kavranılabilir. Kendi başına düşünebilen kendine güvenebilen yaratıcı olabilen insanlar yetiştirmede katkı sağlar.
Comments