top of page

Pi Sayısı

Herkes bilir ki matematikte bir sürü sayı vardır. Hatta bir sürü demek yanlış olur çünkü matematikte sayılar sonsuz sayıdadır. Her ne kadar matematiğin içinde sonsuz sayı olsa da bugün bahsedeceğimiz sayı matematikte ve fizikte önemli bir yere sahiptir. O zaman gelin ve biraz “Pi” sayısından bahsedelim.



​Pi sayısı ya da Arşimet sabiti olarak bildiğimiz bu irrasyonel sayıyı herhangi bir dairenin çevresini çapına bölerseniz elde edebilirsiniz. Fakat π sadece bundan ibaret bir sayı olsaydı bu sayıyı duymuş olmazdınız. Pi sayısının özelliklerine gelecek olursak; Pi’nin sonsuza kadar giden bir sayı bütünü olduğunu ve evrendeki hiçbir zekanın veya makinenin Pi’nin bütün rakamlarını hesaplayamayacağını görürüz. “İşin mantık kısmı böyle, peki matematiksel kısmı nasıl?” diyecek olursanız da gelin orayı da beraber anlayalım.

(Doğum gününüz Pi'nin kaçıncı basamağı olduğunu öğrenmek için http://mypiday.com/ sitesini kullanabilirsiniz.)


Peki bize bu pi sayısının ne kadarı lazım? Ortaokul ve lise düzeyi için bildiğiniz üzere genellikle “π=3,14” kullanılır.


Fakat iş büyük çaplı işlere (Uluslararası Uzay İstasyonu gibi) geldiği zaman bunu kullanırsanız kafanızı duvara vurursunuz. NASA’da çalışan Marc Rayman ise bu durum için şunu söylüyor: π sayısının ilk 15 hanesini baz alarak Voyager 1’den Dünya’nın yerini hesaplarsanız sadece 3.81cm yanılmış olacaksanız. Diyelim ki ilk 5 haneyi kullanmak istiyorsunuz.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun konumunu Dünya’dan hesaplarken 3.6 metre sapma olduğunu görüyoruz. Yani büyük cisimlerde şimdilik ilk 15 hanesini kullanabiliriz.


Kaynakça:

https://www.matematiksel.org

https://en.wikipedia.org

https://tr.wikipedia.org

https://www.britannica.com

http://www.math.com

The Number π

https://www.youtube.com

https://www.jpl.nasa.gov

http://mypiday.com

https://1618.agency

http://users.metu.edu.tr

http://goldennumber.net

http://jwilson.coe.uga.edu

https://www.popularmechanics.com/

https://www.nobelprize.org/

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page